Hava Durumu

Nilüfer’in Bir Hikayesi Var

null

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2014 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2014 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Nilüfer’in Bir Hikayesi Var

Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirilen sözlü tarih ve araştırma projesinin ilk kitabı “Nilüfer’in Hikayesi” kentle buluştu. Düzenlenen tanıtımda fotoğraf ve hikayelerden oluşturulan sergi de izlenime sunuldu.



Nilüfer’in 8500 yıl öncesine dayanan geçmişi, oluşturulan sözlü tarih projesiyle gün yüzüne çıktı. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih ve Turizm Bürosu tarafından yapılan çalışmalar sonucu kitaplaştırılan ‘Nilüfer’in Hikayesi’ kentle buluştu. Nazım Hikmet Kültür Evi’nde düzenlenen tanıtım gecesine ilgi büyük oldu. Tanıtım toplantısına CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ile çok sayıda Nilüferli katıldı. Gecede projeye katkıda bulunan bölge insanlarının fotoğraf ve hikayeleri de ‘Evvel Zaman İçinde Nilüfer’ sergisiyle gözler önüne serildi.

Tanıtım gecesinde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çok önemli bir kültür çalışmasına imza attıklarını söyledi. Nilüfer’in çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Bozbey, “Ben her şeyden önce, Nilüfer Belediyesi’nin geleceğe böyle önemli bir miras bırakmasında emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Nilüfer’in tarihini yazmak, uygarlık tarihinin de izini sürmektir. İlk çiftçi topluluklarının ortaya çıkışı ve Anadolu’dan Avrupa’ya yayılması konusunda önemli bilgiler sunan Akçalar Aktopraklık kazılarından edinilen verilere göre, 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Nilüfer, geçmişten geleceğe bir köprüdür. Bu çalışmayla, belgeye dökülememiş konuları, gelenek ve görenekleri yaşayanlardan dinlemek, geleceğe aktarmak bizim yaşadığımız bölgeye karşı sorumluluğumuzdu. Evvel zaman içinde Nilüfer vardı. Biz onu, zamanın içinden aldık, modern dünyanın parçası haline getirdik. Kalbur zamanın içinden çıkardık, mutlu bireylerin yaşadığı kente dönüştürdük. İnanıyorum ki bu eser, Nilüferimizin de tarihini aydınlatan, gelecek kuşaklara ışık tutacak bir kaynak olacaktır” dedi.

Proje Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da Nilüfer’in tarihi geçmişine ışık tutacak önemli bir çalışmaya imza atıldığını kaydederek, “Nilüfer son 25 yılda çok büyüdü. Nilüfer’in derin bir tarihi geçmişi var. Nilüfer’de mübadele döneminde gelen göçmenler var. Yurt içinde iç göç var. Bu kitapta bu kültürlerin değerleri sıralanmakta. Cumhuriyet döneminin zengin bellekleri de Nilüfer’de mevcut. Bu kitapta birçok farklılıklara şahit olacaksınız” diye kaydetti.

Proje Koordinatörü Onur Ulutaş da projenin hayata geçiş sürecinden bilgiler vererek, 21 mahallede yaklaşık 200 kişi ile sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirildiğini söyledi. Ulutaş, sosyal ve kültürel yaşamdan kentsel değişime kadar uzanan kitap ve video belgesel çalışması ile Nilüfer’i Nilüfer yapan insanların hatıralarından toplumsal hafızadan beslendiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından projeye katkıda bulunanlara plaket verildi ve ardından da ‘Evvel Zaman İçinde Nilüfer’ sergisine geçildi. Çalışmaya fotoğraf ve hikayeleriyle katkı sunanlar da sergiyi gezerek eski günlere yolculuğa çıktı.

Öte yandan Mimar, İnsanbilimci ve Eğitimci Prof. Dr. Bozkurt Güvenç de tanıtım öncesinde “Kent ve Kimlik Sorunu” konulu söyleşi düzenledi. Kent sorunlarının evrenselliğine vurgu yapan Prof. Dr. Güvenç, yönetimlerin yanlış politikalar uygulayarak insanların yaşam alanlarını daralttıklarını ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.