Hava Durumu

Büyük Tarih Skandalı Orhangazi Ağlıyor!

null

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2014 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2014 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Büyük Tarih Skandalı Orhangazi Ağlıyor!

Bursa'da eşine az rastlanan bir skandala imza atıldı. Orhan Gazi Türbesi'nin neredeyse 1000 yıllık yer mozaikleri itfaiye hortumunca yutuldu.

Tophane'deki Orhan Gazi Türbesi, geçtiğimiz Eylül ayında yağan yoğun yağmurlar sonrasında su baskınına uğradı. Gelen itfaiye ekipleri suyu boşaltmak için bodoslama harekete geçince, Bizans döneminde manastır olarak inşa edilen tarihi yapının paha biçilemez yer mozaikleri itfaiyenin hortumu tarafından kelimenin tam manasıyla yutuldu. Kamuoyundan gizlenen skandalın sebebi ise ibretlik! Tophane meydanındaki etrafı aralıklı kayrak taşları, "Engelli vatandaşlar rahat kullanamıyor" mantığından hareketle söküldü ve yerine, Muradiye Külliyesi bahçesi ve Kapalı Çarşı'daki dükkanların dış giydirmesinde de kullanılan taşlar aralıksız olarak döşendi. Taşların aralıksız döşenmesi sonucunda yağmur suları toprağa ulaşamadı ve Orhangazi Türbesi'ni su bastı!

İlk adı Aya Elia Manastırı

Tarihteki kayıtlara, Aya Elia Manastırı (Gümüşlü kümbet) olarak da geçen yapının hikayesi Osmanlı öncesine kadar dayanıyor. Aktarımlara göre, ardı ardına gelen hastalıklar nedeniyle at binerek sefere çıkamayan Osman Gazi, sekiz yıldan beri kuşatma altında olmasına karşın fethedilemeyen Prusa (Bursa) hisarında, günbatımında kubbesi parıldayan manastıra bakarak, oğlu Orhan Gazi'ye "Beni şol gümüşlü kubbenin altında koyasın" diye vasiyet etti. Neşri, manastırla ilgili olarak şunları yazmaktadır:

"Ol vakit kâfirler manastın yeni örtmüşlerdi. Gümüş gibi yalabırdı. Iraktan gören gümüş sanırdı." Osman Gazi , manastırın vaftizhanesine, Orhan Gazi de şapele gömülmüştür.

Bu durumda soru şu:

Yetkililer, kamuoyundan gizlenen bu skandalın ardından hareke geçti mi? Hiç değilse geriye kalan tarihi mozaikler için tedbir alındı mı?

Yoksa, şiddetli bir yağış daha gelmesi halinde geriye kalan mozaik taşları da yeni bir su baskını neticesinde itfaiye hortumuyla çekilip gidecek mi?

İŞTE TÜRBENİN SON DURUMU;

[gallery link="file" td_select_gallery_slide="slide" type="slideshow" ids="1079,1080,1081,1082,1083,1084,1085,1086,1087"]
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.