Hava Durumu

Rakamlarla Çernobil felaketi

İnsanlık tarihinin en büyük nükleer felaketi Çernobil nasıl yaşandı? Sonrasında neler oldu?

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2019 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2019 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Rakamlarla Çernobil felaketi

Home Box Office'in dizi haline getirdiği Çernobil felaketi son birkaç haftadır dijital dünyanın en çok konuşulan konularından biri haline geldi.

Kısa sürede geniş bir izleyiçi kitlesine ulaşan ve kamuoyunda geniş yankı bulan dizi, 1986'da yaşanan büyük felaketin nedenlerinin bir kez daha sorgulanmasına sebep oldu.

Peki insanlık tarihinin en büyük nükleer felaketi Çernobil nasıl yaşandı?

Dünyanın en büyük nükleer kazası, Çernobil felaketinin üzerinden tam 33 yıl geçti. Ama kazanın izleri hala silinebilmiş değil.

İşte Çernobil ile ilgili merak edilen her şey... 

ÇERNOBİL NEDEN PATLADI?

1986 yılında, 25 Nisan'ı, 26 Nisan'a bağlayan gece yarısı eski Sovyetler Birliğine bağlı Ukrayna'da bulunan Çernobil nükleer güç santralının 4. ünitesi yapılan bir deneme neticesinde payladı. 

4. reaktör tesise eklenen son yapıydı ve diğer reaktörlerin aksine en son Sovyet teknolojisine ev sahipliği yapıyordu. Söz konusu deneme neticesinde reaktörün tamamı hasar gördü.

PATLAMAYA NEDEN OLAN DENEME NEDEN YAPILDI?

Söz konusu denemenin yapıma amacı, jeneratör volanlarının enerjisinin acil durum soğutma pompalarını, dizel jeneratörleri devreye girene kadar istenen voltajda 25 saniye süreyle besleyip beslemeyeceğini anlamaktı. 

ÇERNOBİL'İN ETKİLERİ NELERDİR?

26 Nisan 1986'da Çernobil santralinde meydana gelen patlamada, Hiroşima'ya atılan atom bombasından 400 kat fazla radyasyon atmosfere yayılmıştı. 

Kazadan sonraki 10 gün boyunca havaya büyük miktarda radyoaktif madde salınmıştır. Özellikle iki önemli izotop, İyot-131 ve Sezyum-137, halkın önemli miktarlarda doz almasına sebep olmuştur. 

Çevreye salınan çoğu madde enkaz üzerinde toplanmıştır ancak daha hafif maddeler rüzgar ile taşınarak Ukrayna, Beyaz Rusya, Rusya ile İskandinavya ve Avrupa'nın bir bölümüne taşınmıştır. 

KAZA YÜZÜNDEN KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?

Felaketin ardından en çok radyasyona maruz kalanlar tasfiye memurlarıydı. Binlerce kişi, santraldeki yangını söndürmek ve araç gereçleri çıkarmak için görevlendirildi. 

Bu kişiler, şimdi ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. Birleşmiş Milletler'e göre bu kişilerden 9 bini Çernobil nedeniyle kansere yakalanacak. 

Uluslararası Çevre Örgütü Greenpeace ise bu sayının en az 90 bin olacağını belirtiyor. 

Felaket sonrası ilk 3 ayda 30 kişi yaşamını yitirirmiş, 135 bin kişi bölgeden tahliye edilmiş, sonraki dönemlerdeyse binlerce kişi kansere yakalanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.