Hava Durumu

Poligon yaşı 10'a düştü

Aile, üniversite, hastane ya da sokakta şiddet ve bireysel silahlanma tırmanırken poligonlara giden sayısı da yükseliyor. Hedefi vuranların yaşı 10'a kadar indi. Poligon işletmecilerine göre "Çocuklar oyun alanı olarak görüyor". Ancak pedagoglar "Oyuncağına bile karşıyken, ateş etmek kabul edilemez" dedi

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2019 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2019 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Poligon yaşı 10'a düştü

Şiddetin nedenleri ve özellikle çocukların nasıl korunacağı tartışılırken, mahalle aralarına kadar girmiş poligonların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Üstelik, poligonda atış yapmak için sadece 10 yaşında olmak ve yanında velinin bulunması yeterli.

İstanbul Mecidiyeköy'de bulanan poligonlardan birinin sahiplerinden Mustafa Nemli, merkezlerinde her şeyin yasal çerçevede uygulandığını söylüyor. Kişilerin kendi silahlarıyla da atış yapabildikleri merkez bir ilkokula sadece 600 metre kadar uzaklıkta.

GELENLER STRES ATIYOR SAVUNMASI

Mustafa Nemli, olaya ilişkin öğrenciler açısından herhangi bir tehdit unsuru bulunmadığını söyleyerek şöyle konuştu: "Öğrencilerin buranın varlığından haberdar olduklarını bile düşünmüyorum. 600 metre uzaklıkta bir okul var. Üstelik buralar yasal. Bakanlıklar kontrolünde denetleniyor. Gelen kadın erkek oranı neredeyse eşit. 18 yaşını doldurmamış 10 yaş üstü çocuklar velileriyle zaman zaman gelebiliyor. Çocukların burayı oyun olarak gördüğünü düşünüyorum."

Nemli, poligonların silaha özendirdiği iddialarına ise şu yanıtı verdi: "Buranın riski herhangi bir pastanenin içerisinde olan risk kadar. Havalandınma önlemlerimiz tam. Buraya gelenler stres atabiliyor. İnsanlar sabahtan akşama ekranda mafya filmi izliyor. Bunlar daha özendirici değil mi? Düğünlerde, maçlarda havaya ateş edeceklerine burada kapalı ortamda stres atsınlar."

'SİLAH KULLANDIRMAK SİGARA İÇİRMEKLE AYNI ŞEY'

Uzman Pedagog Belgin Temur ise silahla ateş etmenin saldırganlığı öğrettiğini savunuyor. Çocukların her türlü şiddet unsurundan uzak durması gerektiğini belirten Temur, şunları söyledi: "Silahla hedefe ateş etmek hem saldırganlığı, hem öldürmeyi öğretmek üzerine. Böyle bir ortamda bulunmaları pedagojik ve psikolojik olarak doğru değil. Onaylanamaz. 10 yaşındaki bir çocuğa sigara içirmek gibi değerlendiriyorum durumu. Sonuçta bir kere biz oyuncağını bile kabul etmiyorken ellerine gerçek silah veriliyor."

Pedagogların oyunda şiddette karşı olduğunu vurgulayan Temur değerlendirm "Silah oyun malzemesi olamaz. Gerçek hayatta öldürmeye nasıl bakıyorsak, oyun için de öyle bakmalıyız. Eğlenmek için şiddete başvur diyoruz kısaca. İnsan öldürme eylemi stres atma aracı olarak düşünülemez. Yanlış burada başlıyor. Yetişkin bunu yaptığında nasıl suç oluyorsa, çocuğa da 'Bu suçu oyun olarak yapabilirsin' diyoruz aslında."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.