Hava Durumu

İşte CHP'nin adaylarını açıklayacağı tarih

CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Erdal Aksünger, yerel seçimler ve adaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Aksünger kendisinin de İzmir'den aday adayı olduğunu belirtirken adayların kesinleşmiş isimlerinin 24 Aralık'taki Parti Meclisi toplantısından sonra açıklanacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2018 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2018 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
İşte CHP'nin adaylarını açıklayacağı tarih

Partilerin adayları peyderpey açıklanıyor olsa da özellikle ittifak konusunda pazarlık konusu olan büyük illerin adayları henüz dile getirilmedi. Örneğin Ankara'da Mansur Yavaş'ın birbiri ardına verdiği demeçler, CHP ve İYİ Parti'nin ittifakını zora sokacak bir nitelik kazandı. CHP PM üyesi Erdal Aksünger, 24 Aralık'ta CHP'nin tüm adaylarını açıklamış olacağını söylerken, teker teker illerin adaylık durumları hakkında görüşlerini de sıraladı:

'AKP'NİN DE ANKARA'DAKİ ADAYLARI KESİN DEĞİL'

"Daha önceden beri İYİ Parti Ankara'da Mansur Yavaş'ı aday yapmak istiyordu. Bunun sebebi bir çıkış yakalamaktı. Özellikle 24 Haziran sonrasında yaşanan bazı çalkantılardan dolayı konsolidasyon sorunu vardı. Ama Mansur Yavaş ilk günden beri CHP'den aday olmak istedi. Son dönemece gelindiğinde Mansur Bey bunu söyleyince İYİ Parti'de buna karşı bir kırılganlık yaşandı. Ama öbür taraftan bakınca CHP tarafında kendince bir rezervleri var. Onların da bir kırgınlıkları söz konusu Yavaş'a karşı. Mansur Yavaş halen CHP üyesi değil. 2014 yılında istifa etti. CHP kendi içinden bir aday elbette çıkarabilir ancak orada şöyle bir durum var: Yönetim onun ittifakın adayı olabileceğini düşünüyor. Anketlere mevzubahis edilmeyen isimlere bakıldığında seçilme ihtimali daha yüksek olabilecek kişiler bulunabilir. Örneğin Muharrem İnce, Ankara'dan aday olsa daha yüksek oy olabilir. Bu benim şahsi görüşüm CHP olarak söylemiyorum bunu. İçerde böyle bir tartışma yok. Sadece Muharrem Bey değil parti içinde kenarda duran bir sürü siyasi arkadaşlarımızdan bu işi layığıyla yapacak arkadaşlarımızın olduğunu düşünüyorum. Mansur Yavaş CHP'den aday olmak istiyor. İyi Parti kim aday olursa olsun kendi partisinden olsun istiyor.

Ben AKP'nin de Ankara'daki adaylarının kesin olduğunu düşünmüyorum. Onun nedeni kendi ittifaklarında MHP ile yaşadıkları sorunlar olabilir. MHP ile AKP arasında hiç gözükmeyen şöyle bir problem de var: İstanbul İzmir Ankara'da aday çıkarmayan MHP Adana'yı istiyor. AKP burada nasıl aday çıkarmayacak o büyük bir problem.

CHP'de kurumsal işleyiş açısından bakarsanız kimse bir parti meclisi kararı olmadan adayı açıklayamaz. Bugüne kadar 460'ın üstünde aday belirlendi. Ankara İstanbul için görüşmeler tartışmalar net bile olsa 24 Aralık'taki parti meclisinden önce açıklanamaz. Parti meclisi üyelerin tavsiye öneri ve itirazları olacaksa o değerlendirmelerin sonunda her şey belli olur. Bunu hiçbir zaman göz ardı etmeyin. Diğer partilerin böyle derdi yok. Erdoğan ya da Bahçeli'nin adayı varsa kimse buna karşı çıkamaz.

Önceden beri ortaya konan bir prensip kararı var İzmir'de: Bizde olan belediyelerde hiçbir milletvekilinin değerlendirilmemesi konusunda bir prensip kararı var. İstanbul, Şişli, Beşiktaş, Konak gibi yerlerde bir milletvekili değerlendirme konusunda karar çıkmayacak. Bir yeri bir milletvekili adaylığını koyarak alabileceksek o zaman koyulmasında çekince görmüyoruz. Örneğin Balıkesir'de bu durum söz konusu. Şu anda AKP adayının İzmir ile ilgili yüksek perdeden konuşması komediye varan şeyler söylemesi garip kaçıyor. Aziz Kocaoğlu bu tip şeylere şimdiye kadar cevap verdi zaten. Nihat Zeybekçi'nin rakı yaşam tarzı gibi şeylerden konuşması, içiniz rahat olun ben sizin hayatınıza karışmayacağım demek anlamına geliyor. Denizli'de içki konusunda herkesin hayatına karışmıştı zaten. İzmir'de kendini modern gibi tanıtırken işi abarttı bariz bir biçimde ofsayta düştü.

Anketlere gelince, oyu kim daha yukarı taşıyabilir konulu çalışmalar yapılıyor. Cuma günü genel merkezle bir görüşmem olacak. Orada aday olup olmayacağım belli olacak. Daha iyi bir aday varsa ben de desteğimi veririm. 35 senedir İzmir'de yaşayan biri olarak söylüyorum İzmir'i rekor oyla alacağımızı düşünüyorum.

İzmir de dahil olmak üzere her yerde anketler yapıldı. Genel merkezi etkilemek üzere değil ama 3 aydır tüm adaylar çalışıyor. AKP'liler böyle çalışmıyor neden? Çünkü zaten varlıkları genel başkanın iki dudağının arasında neden çalışmak zorunda olsun ki? Şu anda önümüzde 3 buçuk ay var. AKP birkaç aday açıkladığı için sanki diğerleri biraz geç kalınmış gibi gözüküyor. Güzel bir çalışma için yeteri kadar zaman olacak. Mersin, Adana, Antalya ve Ankara gibi illerde çok daha önceden açıklanması gerektiği konusunda hepimiz hemfikirdik. Adayın stresten uzak olması açısından bu gerekliydi. Herkesten önce, bizde olmayan yerlerin adayları açıklanmalıydı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.