Hava Durumu

Hayata gözlerini yuman usta fotoğrafçı Ara Güler kimdir? Biyografisi...

Efsane fotoğraflarıyla akıllarda kalıcı bir iz bırakan Ara Güler'in tedavi altında tutulduğu hastanede 90 yaşında iken hayata gözlerini yumdu. Peki, fotoğraf alanında hem ülkemizin hem de dünyanın en kıymetli isimlerinden biri olan Ara Güler kimdir? Başarılı çalışmalara imza atan Ara Güler aslen nereli ve kaç yaşında?

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2018 09:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2018 09:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Hayata gözlerini yuman usta fotoğrafçı Ara Güler kimdir? Biyografisi...

Foto muhabiri kimliğinin yanı sıra yazar ve gazeteci olarak da görevini icra eden Ara Güler'in yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğü Şişli'de yer alan özel bir hastanede kalp yetmezliği sağlık probleminden ötürü 90 yaşında iken iken vefa ettiğinin bilgisine ulaşıldı. Peki, dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak gösterilen, unutulmaz eserleriyle hafızalara kazınan ve hem ülkemizin hem de dünyanın önemli kişileriyle röportajlar düzenleyip fotoğraflarını çeken Ara Güler kimdir? Gerek Türkiye'de gerekse dünyada gerçekleştirdiği birbirinden başarılı çalışmalarıyla fotoğraf kariyerinde mühim bir yer edinmiş Ara Güler aslen nereli ve kaç yaşındadır? İşte, fotoğraf alanında büyük ses getiren işler ortaya çıkaran, yaptığı yetenekli faaliyetlerden ötürü pek çok ödüle layık görülen Ara Güler'in biyografisi...

ARA GÜLER KİMDİR? ARA GÜLER'İN BİYOGRAFİSİ...

Foto muhabiri, yazarlık ve gazetecilik alanlarında gerçekleştirdiği başarılı faaliyetlerle adından her dönemde söz ettiren Ara Güler, 16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini açmıştır. 1961 tarihi itibariyle Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual tarafından dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak gösterilen Ara Güler, 6 yaşında iken okumak için İstanbul'a geldi. 1950 tarihi itibariyle Yeni İstanbul gazetesinde gazetecilik hayatına adım atarken aynı zamanda üniversite eğitimini tamamlamak için de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesin'de eğitimini sürdürdü. Bertrand Russell, Winston Churchill, Fikret Mualla, Arnold Toynbee, İsmet İnönü, Picasso, Indira Gandi, Salvador Dali, John Berger gibi dünyada ve Türkiye'de pek çok önemli kişilerle röportajlar gerçekleştirip fotoğraflarını objektifine taşımıştır. Fotoğraf alanında ABD, Almanya ve Paris'te birbirinden değerli sergiler açan Ara Güler, 1962 tarihine değin Hayat isimli derginin ''fotoğraf bölümü şefi'' unvanıyla görev almıştır. Ara Güler hem dünyada hem de ülkemizde ses getiren başarılı faaliyetlerinden ötürü Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edilerek, bu kuruluşun ülkemizden tek üyesi olmaya hak kazanmıştır. Yavuz zırhlısının sökülmesini konu olarak işleyen "Kahramanın Sonu" isimli bir belgesel film çeken Ara Güler, 1979 tarihinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülüne layık görüldü. Son olarak unutulmaz eserlerde imzasını taşıyan Ara Güler'in, fotoğraf dünyasının birçok mühim yayınlarında fotoğrafları kullanıldı ve kendisinden/çalışmalarından söz edildi.

ARA GÜLER'İN ALDIĞI ÖDÜLLER LİSTESİ

*1979 -> Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü (foto muhabirliği dalında)

*2000 -> Fransa Légion d'honneur nişanı

*2004 -> Yıldız Üniversitesi fahri doktora unvanı

*2005 -> Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü

*2008 -> İstanbul Fotoğraflarıyla İstanbul Turizm Özel Ödülü

*2011 -> Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.