Hava Durumu

Çevri için mesaj verdiler... 'Körfezime dokunma'

Gemlik Belediyesi'nin düzenlediği Dünya Çevre Günü etkinliğinde konuşan Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan "hiçbir firmanın körfezimizi kirletme hakkı yoktur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2020 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2020 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Çevri için mesaj verdiler... 'Körfezime dokunma'

Gemlik Belediyesi'nin dalgıçlar ile körfezden atık çıkardığı etkinliğe katılan Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Marmara Kimya Sanayi'nin Gemlik Körfezi'ne kurmayı planladığı derin deniz deşarj sistemi hakkında konuştu.

Başkan Sertaslan: "Sistem körfezdeki canlılığa zarar verecek"

Üzerinde "Körfezime Dokunma" yazılı tişört ile konuşan Başkan Sertaslan açıklamasında Gemlik Körfezi'nin tüm kirletici etkenlere rağmen kendini yenilemeye çalıştığın, kurulacak sistemin denize geri dönülmeyecek zararlar vereceğini, deşarj için körfeze kimyasal madde verirken suda yazın iki kışın bir derecelik sıcaklık artışına neden olacağını dile getirdi.

Deşarj sistemi hakkında verilen ÇED raporunun yetersiz olduğunu dile getiren Başkan Sertaslan açıklamasına şöyle devam etti: "Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü, bu konu hakkında kapsamlı bir rapor hazırladı. Bu rapora göre deşarj bölgesinde su sıcaklığı artışı sudaki oksijeni azaltacak. Bunun da ciddi bir çevresel etkisi var. Diğer bir husus da denizdeki canlı yaşamının sıcak su deşarjından olumsuz etkileneceğidir. Ayrıca tasarlanan deşarj projesi "derin" deşarj sistemi değildir. Deşarj sitemi 11-13 metrede tasarlanmış olup Derin Deşarj için minimum derinlik 20 metre olmalıdır. Deşarj hattı 774 m olarak planlanmıştır. Bu kısa bir hat. Denize yapılacak sıcak su deşarjı zaten kirlilikle boğuşan körfezi daha da bozacaktır. Sanayi tesisleri çevreyi istedikleri gibi kirletme özgürlüğüne sahip değildir. Sıcak su deşarjı ile zaten kirli olan körfez suyu çok daha kirli hale gelecektir."


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.