Hava Durumu

BVHO Başkanı Bolten uyardı: "Hayvanlara antibiyotikleri..."

BVHO Başkanı Bolten, antibiyotiklerle tedavinin hayvan ve insan sağlığında bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bu ilaçların gerekmedikçe ve uygun olmayan dozlarda kullanılmasının fayda yerine zarar verdiğine, bu bilinçsiz kullanım nedeniyle mikroorganizmaların direnç kazandığına vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2018 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2018 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
BVHO Başkanı Bolten uyardı: "Hayvanlara antibiyotikleri..."

12-18 Kasım 2018 Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Hüseyin Bolten, bilinçsiz ve hekim kontrolü dışında kullanılan antibiyotikler nedeniyle oluşan antibiyotik direncinin, bugün dünyanın en önemli ortak sorunlarından biri olduğunu ve tüm canlıları ilgilendirdiğini belirtti. BVHO Başkanı Bolten, antibiyotiklerle tedavinin hayvan ve insan sağlığında bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bu ilaçların gerekmedikçe ve uygun olmayan dozlarda kullanılmasının fayda yerine zarar verdiğine, bu bilinçsiz kullanım nedeniyle mikroorganizmaların direnç kazandığına vurgu yaptı.

Hüseyin Bolten, günümüzde antibiyotiklerin bulaşıcı hastalıkların tedavisinin yanı sıra, bilinçsiz bir şekilde çiftlik hayvanlarının büyümelerini ve verimlerini teşvik edici olarak da kullanıldığını ancak bunun yanlış bir uygulama olduğu gibi, toplum sağlığını etkileyecek zararları bulunduğunu da ifade etti. Hayvanlarda gelişmeyi hızlandırmak için hasta olmamalarına rağmen antibiyotik kullanılması halinde mikroorganizmaların antibiyotiğe karşı direnç kazandığına dikkat çeken Bolten, "Dolayısıyla hayvanlar hasta olduklarında antibiyotik kullansanız bile ilaçlar etki göstermiyor. Ayrıca gıda değeri olan hayvanlarında kullanılan antibiyotikler et, süt ve bal ile insanlara da geçip, bu sefer insanlarda direnç oluşmasına neden olabiliyor. Bu durum toplum sağlığı açısından başka risklere yol açıyor" diye konuştu.

Özellikle besi hayvanlarında, kanatlı hayvan sektöründe ve kültür balıkçılığında antibiyotiklerin yasal olmayan kullanımlarının hem antimikrobiyal direnç oluşturduğunu, hem de et, süt, yumurta, bal ve diğer hayvansal gıdalarda kalıntılara neden olduğunu söyleyen Hüseyin Bolten, "Bunlar gıda olarak tüketildiğinde, insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Antibiyotiğin insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da kontrollü, bilinçli ve dozunda kullanılması gerekmektedir. İşte bu nedenle hayvanlarda antibiyotik sadece veteriner hekimler tarafından ya da veteriner hekim kontrolünde kullanılmalıdır'' dedi.

HAYVANLARDA DA RASTGELE  ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ

Türkiye'nin de antibiyotik direncinde ilk sıralarda da olmasına vurgu yapan Bolten, antibiyotik direncinin önlenmesi için öncelikle doğru antibiyotiğin, uygun dozun ve doğru kullanım süresinin çok önemli olduğunu, bunun da ancak hekim kontrolüyle olabileceğini belirtti.  "İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da rastgele antibiyotik kullanılmaz. Seçilen antibiyotiğin doğru kullanımı için doz ve tedavi süresi belirlenmelidir. Antibiyotikler sadece Veteriner Hekim onayı ile hayvan hasta olduğunda dar spektrumlu ve doğru dozda kullanılmalıdır. Tüm bu aşamalar, mutlaka Veteriner Hekim kontrolünde yürütülmelidir" dedi.

Hüseyin Bolten, hayvanlarda bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin hastalıklara karşı direnç geliştirerek insan sağlığını olumsuz etkilediğini de söyledi ve 'Tek Sağlık' konseptine vurgu yaptı. İnsan, hayvan ve çevre sağlığının ayrılamayacağını, tüm bu süreçte ilgili meslek disiplinleri arası işbirliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Bolten, "Başta ilgili bakanlıklar olmak üzere Veteriner Hekimler ve ilgili sektörler birlikte mücadele başlatılmalıdır'' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.