Hava Durumu

Aşıda tehlike çanları

Aşı karşıtlarının son yıllarda artmasının bir lobicilik faaliyetinin ürünü olduğu ortaya çıktı. Amerika'da ve Avrupa'da yükselen karşıtlığın Türkiye'de bazı hekimler, avukatlar ve televizyoncular aracılığıyla körüklendiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı olmayan çocukların aşı olan çocukların hayatını riske attığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2018 08:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2018 08:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Aşıda tehlike çanları

2011 yılında 183 kişiyle başlayan aşı karşıtlığının her geçen gün arttığını ifade eden Ceyhan, 2017 yılında 23 bin 600 ailenin çocuklarına aşı yapılmasını reddettiğini belirtti. Türkiye'de aşı yapılamaması halinde her yıl 14 bin 296 çocuğun öleceğini anlatan Ceyhan, 20 milyar avro maddi kaybın yaşanacağını açıkladı.

astalıklara karşı bağışıklık sağlamak için en etkili ve en ucuz halk sağlığı müdahalelerinden biri olan aşı, bazı çevrelerin karşıt olmak için oluşturduğu olumsuz algının kurbanı oluyor. Ülkemizde çocukluk çağı süresince 13 farklı hastalık için aşı uygulaması yapılırken, 2017 yılında 23 bin 600 aile çocuklarına aşı yapılmasını reddetti.

ÇOCUKLAR İÇİN KIRMIZI ALARM

2011 yılında 183 kişiyle başlayan aşı karşıtlığının her geçen gün artması çocuk sağlığında kırmızı alarm veriyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Aşı karşıtları, 'Çocuğumu istersem aşılatmam, siz çocuğunuzu aşılatın. Çocuğumun hastalığından ben sorumluyum' diyor. Ancak bu çok yanlış bir düşünce. Aşılarda toplumsal etki denilen ve gözardı edilmesi mümkün olmayan bir gerçek var" diyerek olayın boyutunu gözler önüne serdi.

AŞILI ÇOCUKLAR İÇİN DE RİSK

Aşı yaptırılmayan çocuklarım, aşılı çocukların da hayatını riske soktuğunu vurgulayan Ceyhan, "Önceki gün Kıbrıs'tan ulaşan bir hastam, aşısız bir çocuğun sınıfta kızamık geçirdiğini, aynı sınıfta aşılı olan başka çocukların da hastalandığını anlattı. Her aşı yüzde 1-2 oranında bağışık kazandırmayabilir. Aşısız çocuklar, aşılı ama bağışıksız çocuklarla temas ettiğinde hastalık her ikisine de bulaşır. Yani sizin çocuğunuzu aşılatmamanız, aşılı çocukların da hayatını riske sokuyor" ifaelerini kullandı.

BUNLAR ÇOK TEHLİKELİ

Aşı olmayan 23 bin 600 kişinin salgın yaşamayacağına dair bir garantinin bulunmadığını aktaran Ceyhan, "Kızamık aşısı yıllardan beri oldukça yüksek oranda yapılmasına rağmen özellikle Amerika'da ve Avrupa'da aşı yapmayı reddeden din dışı mezhepler var. Giderek artan bu akımın Türkiye'de de destekçileri var. Konuyla ilgili olmayan bir kısım öğretim üyelerinin, medyada bazı kişilerin, hukukçu birkaç kişi 'bu benim özgürlüğüm, ben konuşurum. Çocuğumu aşılatmam' diyorlar. Bunlar çok tehlikeli" dedi.

HER YIL 14 BİN ÇOCUK ÖLÜR

Ceyhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyelim ki Türkiye'de bir karar verildi ve biz artık aşı yapmıyoruz dendi. Her yıl Türkiye'de 14 bin 296 çocuk ölür. Bu tamamen bilimsel bir veri. Benim yaptığım bir çalışma. Verileri maddi giderleri de hesapladım, 3,5 yıl sürdü. SGK'dan verileri aldım istatistikleri çıkardım. Tüm Türkiye'yi baz alarak ortaya konan sonuç bu. 20 milyar avro maddi kaybınız olur. Ortaya çıkacak yüzbinlerce sakatlığı saymıyorum bile."

AŞI KARŞITLARI LOBİSİ

Aşı karşıtlarının doktorlar, avukatlar ve bazı medya organları aracılığıyla adeta lobicilik faaliyeti yapması ise dikkat çekiyor. Amerika'da başı çeken bu oluşumun hızla batıya yayıldığını ve oradan da Türkiye'ye ulaştığını aktaran Ceyhan, "Doğru giden bilimsel bir çalışmanın medyatik değeri yok. Ama siz 'aşıya karşıyım, yaptırmayın' dediğinizde medya bir anda sizin sözlerinize yer veriyor. Böylece reklamları oluyor. Bu kişiler, 'aşı yaptırmanıza gerek yok benim diyetimi uygulayın zaten hastalığa yakalanmazsınız' diyor. Ya da 'aşı kullanmayın bazı gıda takviyeleri kullanın' diyerek ürünlerden kazanç elde ediyor. Hepsinin bu işten kazancı var" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.