Hava Durumu

18 Mart Çanakkale Zaferi nedir, önemi nedir?

18 Mart Çanakkale Zaferi ve tarihimizdeki önemi nedir? Bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 104. yılı ülkemizde çeşitli anma programları ile geçirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2019 19:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2019 19:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
18 Mart Çanakkale Zaferi nedir, önemi nedir?

Türk ordusu tarihler 18 Mart 1915'i gösterdiğinde Çanakkale'de İtilaf Devletleri'ne karşı büyük bir destan yazdı. Türk milletinin büyük direnişinin ardından İtilaf Devletleri'ne bağlı ordular Çanakkale'den geri çekilmek zorunda kaldı. Peki, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemi nedir?

Tarihler 18 Mart 1915'i gösterdiğinde Osmanlı Ordusu, İtilaf Devletleri'ne karşı Çanakkale'de büyük bir zafer kazandı. İtilaf Devletleri, Türk ordusunun büyük zaferi karşısında Çanakkale Boğazı'nın önlerinden çekilmek zorunda kaldı. 2019 yılında 18 Mart Çanakkale Zaferimizin 104. yılındayız. Peki, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemi nedir? Türk tarihinin en şanlı zaferlerinden birisi olan Çanakkale Zaferi'yle ilgili merak edilen detayları sizin için derledik.

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.

Çanakkale Cephesi'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir "anıtcephe" dir. Çünkü Türk ordusu üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı ustalıkla kullanmıştır. Bununla beraber dünya harp tarihi, Çanakkale'de Türk askerinin insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine şahit olmuştur.

Her siperde ayrı bir destan başlatan askerlerimiz, düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandırdığında, dünya tarihinin zirve sayfalarına da "Çanakkale Geçilemez!" ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır.

18 Mart tarihi kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik makamına ulaşan yüce insanları bir kere daha hatırladığımız, minnettarlığımızı, şükran duygularımızı sunduğumuz kutlu bir gündür. İşte bu nedenle 27.06.2002 tarihinde 4768 sayılı kanunla 18 Mart, Şehitler günü olarak kabul edilmiştir.

.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.